Een nieuw tijdperk op het gebied van dataopslag en netwerkinfrastructuur
Als slotstuk in ons drieluik met betrekking tot de trends voor 2020, willen we het graag hebben over Server, Storage & Networking, oftewel de backbone van je organisatie. Nog niet zo heel lang geleden klonk 2020 nog futuristisch en fantaseerden we over Artificial Intelligence, Big Data, zelfrijdende auto’s en blockchain. Inmiddels zijn dit allang geen buzzwords meer, maar realistische ontwikkelingen. Ontwikkelingen die bovendien razendsnel gaan. In dit artikel nemen we je mee langs een aantal van deze trends en wat ze betekenen voor de dataopslag en infrastructuur van jouw organisatie.
Trend 1: Internet of Things
We staan op de drempel van een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin Internet of Things (IoT) een nóg grotere stempel zal gaan drukken op alle aspecten van ons leven. We zien nu al een explosie van tech start-ups die hier handig op inspelen met innovatieve oplossingen voor Smart Homes, Smart Industry, Smart Healthcare en zelfs Smart Cities. En ook grote organisaties investeren in slimme technologieën gebaseerd op IoT. Dit betekent dat steeds meer apparaten verbonden zijn met het internet en met elkaar. Denk aan je smartwatch en je slimme thermostaat, maar ook aan machines die zelf aangeven wanneer ze onderhoud nodig hebben, vuilnisbakken die een seintje geven als ze geleegd moeten worden en slimme medicatie die precies daar werkt waar het nodig is. Dit brengt ontzettend veel mogelijkheden met zich mee, maar ook uitdagingen op het gebied van infrastructuur en dataopslag. De enorme hoeveelheden data, de benodigde rekenkracht en de vraag naar constante connectiviteit, hebben een enorme impact op het digitale ecosysteem van organisaties. Buyitdirect begrijpt deze uitdagingen en snapt ook dat iedere organisatie anders is. Daarom gaan we altijd samen met jou op zoek naar een oplossing die past bij je organisatie en aansluit bij je doelstellingen.
Trend 2: edge computing
Edge computing is een trend die aansluit bij IoT. Om alle gegevens van slimme sensoren en machines doeltreffend te verzamelen en verwerken, is veel rekenkracht en een robuuste infrastructuur nodig. Dit kan in de cloud, maar steeds vaker wordt gekozen om de verwerking van gegevens door middel van edge-technologie op het apparaat zelf te laten plaatsvinden. Een groot voordeel hiervan is dat apparaten minder tijd nodig hebben voor communicatie met de cloud. Hierdoor reageren ze sneller op lokale wijzigingen en als de verbinding wegvalt. Als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een algoritme dat voorspelt of er een fout optreedt in de productieketen van je fabriek en er wordt een probleem gedetecteerd, dan kan er direct een waarschuwingssignaal uitgaan. Om edge computing echter succesvol toe te passen, heb je specifieke kennis, hardware en technologie nodig. Onze specialisten kunnen je hierover gericht adviseren.
Trend 3: blockchain-technologie
Blockchain is een technologie die onder invloed van cryptocurrency zoals bitcoin een aantal jaar geleden, een stormachtige groei meemaakte. Nadat de grootste hype voorbij was, nam de interesse in eerste instantie af, omdat experimenten en investeringen minder opleverden dan verwacht. Nu wordt echter steeds duidelijker hoe deze techniek wel van waarde kan zijn voor bedrijven.
Even een opfrisser, wat is blockchain ook alweer? Simpel gezegd, kun je blockchain zien als een openbare database waarin transacties worden vastgelegd in datablokken. Elk blok wordt beveiligd met een beveiligingssleutel dat onderdeel wordt van het volgende blok, waardoor een keten van blokken ontstaat: een blockchain. Deze keten wordt verspreid door een peer-to-peer netwerk zonder tussenkomst van derden. Blockchain kan op deze manier niet alleen financiële transacties inzichtelijk maken, maar bijvoorbeeld ook activiteiten in de supply chain, vastgoedtransacties of het verwerken en delen van gegevens. Zo experimenteren gemeenten, verzekeringen en zorginstellingen al met blockchaintoepassingen. De verwachting is dat er de komende jaren nog veel meer geïnvesteerd zal gaan worden in deze technologie.
Trend 4: moderne wireless-access-points
Je mail checken in het bedrijfsrestaurant, foto’s doorsturen vanaf een projectlocatie. Hoe groot de ruimte ook is, hoeveel gasten of medewerkers er ook zijn, je wilt dat de wifi snel, veilig en stabiel is. In elke hoek van het pand. Zo’n twintig jaar na de introductie zijn steeds meer apparaten via wifi verbonden met het internet. Met als gevolg dat netwerken overbelast raken. Verouderde wireless-access-points zullen daarom vervangen moeten worden om het groeiende wifi-verkeer aan te kunnen. En als je dan toch gaat vervangen, dan maar meteen goed. Met high-end apparatuur voorzien van de laatste wifi-standaard. Anno 2020 is dat 802.11ax, ook wel wifi 6 genoemd. Deze nieuwe wifi-generatie is op diverse vlakken flink verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Zo kan er een maximale theoretische snelheid van maar liefst 9.6 Gbits per seconden gehaald worden. Ook kunnen, dankzij de achterliggende techniek, meer apparaten gelijktijdig gebruik maken van het wifi-netwerk. Zonder haperingen of storingen. De verwachting is dan ook dat de vraag naar wifi 6 access-points in 2020 enorm zal toenemen. Wij vertellen je graag welke producten deze nieuwe standaard ondersteunen.
Wil jij naar aanleiding van dit artikel ook persoonlijk contact met één van onze specialisten of wil je eens sparren over ontwikkelingen binnen je bedrijf en de invloed daarvan op de dataopslag en netwerkinfrastructuur? Met onze persoonlijke aanpak creëren we graag meerwaarde. Niet alleen voor 2020, maar ook voor de jaren daarna.