De cloud wordt volwassen; 3 trends voor 2020
Kosteneffectief, betrouwbaar, schaalbaar én toekomstbestendig. Waar we het over hebben? Over de cloud natuurlijk! Inmiddels mogen we wel concluderen dat de cloud een blijvertje is in het moderne IT-landschap. Medewerkers bepalen zelf waar, wanneer en hoe ze werken en processen kunnen dankzij de cloud flexibeler en efficiënter worden ingericht. Bovendien ben je niet langer zelf verantwoordelijk voor het onderhouden en beheren van de fysieke hardware in een datacentrum, terwijl je tegelijkertijd wel nog steeds volledig ‘in control’ bent over je data en applicaties. In dit artikel blikken we vooruit op de trends die ons komend jaar te wachten staan op cloud-gebied.
Trend 1: migratie naar volledige cloudoplossingen
Als we het hebben over de cloud dan zijn er twee varianten: de public cloud en de private cloud. Met als grote verschil dat een public cloud, de naam zegt het al, openbaar is. Alle hardware, software en infrastructuur is eigendom van een service provider, bijvoorbeeld Google of Microsoft. Je betaalt daarbij alleen voor de diensten die je gebruikt. De afgelopen jaren zagen we dat de meeste organisaties in meer of mindere mate gebruik gingen maken van de cloud. Services, applicaties en software verhuisden naar de private cloud en grote workloads die veel rekenkracht, maar weinig beveiliging vereisen, worden steeds vaker uitgevoerd in een public cloud zoals Microsoft Azure. Daarnaast houden veel organisaties er ook nog een fysieke (on premise) infrastructuur op na. Hoewel dergelijk hybride cloudoplossingen nog wel enkele jaren zullen blijven bestaan, gaan we vanaf 2020 steeds meer richting een volledige cloudoplossing. Het vertrouwen in de cloud neemt toe en men ziet steeds meer de voordelen van een volledige verhuizing naar de cloud. Belangrijk daarbij is dat de infrastructuur betrouwbaar, schaalbaar en toekomstbestendig is én dat de bedrijfsdata veilig bewaard kan worden conform Europese wetgeving. De cloudspecialisten van Buyitdirect zijn gespecialiseerd in het vinden van een dergelijke oplossing en kunnen je tevens ondersteunen bij de volledige migratie.
Trend 2: SaaSOps, een nieuwe uitdaging voor IT-experts
In plaats van traditionele software en licentiemodellen, maken we steeds meer gebruik van software die online – in de cloud – draait. Denk aan Office 365, Google Apps, Hubspot, Dropbox, Slack, ZenDesk en Mailchimp. Wat nieuw is, is dat steeds meer bedrijfsapplicaties ook deze switch maken. Grote leveranciers als Microsoft, Salesforce en Oracle leveren solide online abonnementsdiensten voor bedrijfskritische software. Daarnaast zijn er branche-specifieke toepassingen gericht op bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg. Daarmee wordt SaaSOps een nieuwe uitdaging voor IT-beheerders. Een term die onder andere verwijst naar de beveiliging, het licentiebeheer, het opsporen en beperken van schaduw-IT en het aan- en afmelden van nieuwe en oud-medewerkers over verschillende afdelingen en business units. Wij helpen je graag om deze uitdagingen in kaart te brengen.
Trend 3: Beveiliging van de cloud
Deze nieuwe manier van werken, vraagt om een nieuwe manier van beveiligen. Een manier die niet alleen kijkt naar de technologie, maar ook naar de processen en medewerkers binnen een organisatie. Je kunt immers nog zo’n geavanceerde firewall hebben, als medewerkers de wachtwoorden met een post-it op hun beeldscherm plakken, dan schiet je daar weinig mee op. Om dit soort veiligheidsrisico’s tot een minimum te beperken is een meervoudige beveiligingsstrategie nodig. Een strategie die verder gaat dan de controle van een gebruiker door middel van een gebruikersnaam en wachtwoord. Dit wordt ook wel het Zero Trust-model genoemd:
Vertrouw niemand, controleer alles.
Een eerste stap in de goede richting is tweestapsverificatie of multifactor identificatie. Sinds de AVG-wetgeving wordt deze vorm van beveiligen steeds meer gebruikt. Daarnaast is het van belang om beleidsregels te definiëren op het gebied van security. Denk aan geografische uitsluiting (iemand die vanuit het buitenland inlogt, krijgt geen toegang) of gelimiteerde toegang (niet alle documenten zijn toegankelijk voor iedereen). Op deze manier wordt een cybercrimineel die toegang probeert te krijgen met gestolen inloggegevens geblokkeerd, net als een geverifieerde gebruiker die een betrouwbaar apparaat gebruikt maar probeert toegang te krijgen tot gegevens die hij niet mag zien. Alleen zo houd je grip op wat er binnen de cloud en binnen jouw bedrijfsnetwerk gebeurt.
De specialisten van Buyitdirect kunnen je alles vertellen over bovenstaande trends en de mogelijkheden voor jouw organisatie. Of je nu komend jaar je volledige infrastructuur naar de cloud wilt verhuizen, je beveiliging naar een hoger niveau wilt tillen of je licenties wilt aanpassen of upgraden, wij staan voor je klaar!