Wat is de cloud?

De cloud wordt door organisaties over het algemeen gezien als een plek waar je gemakkelijk kunt communiceren en samenwerken met je collega’s. Maar ook eigen, bedrijfsspecifieke applicaties kunnen worden gehost in de cloud. Er is heel veel mogelijk, maar dat kan tegelijkertijd ook verwarrend zijn.

Hoe krijg ik mijn organisatie in de cloud?

Het zetten van een zo’n grote en belangrijke stap voor een organisatie moet goed overwogen worden. Met een gedegen aanpak, heldere formuleringen en hier en daar een kritische noot zorgen wij ervoor dat het project duidelijk en overzichtelijk blijft voor alle betrokkenen. In eerste instantie zullen we samen bekijken hoe de organisatie op dit moment gebruik maakt van IT. Welke applicaties worden er gebruikt, wat vinden de eindgebruikers belangrijk en waar lopen ze op dit moment tegenaan? Daarnaast is het belangrijk waar de organisatie naar toe wil op het gebied van IT, wat zijn de bedrijfsdoelen en hoe kan IT ondersteunen om deze te verwezenlijken? Wanneer alles duidelijk is, zullen we gaan plannen. Met een duidelijk stappenplan zorgen we voor een soepele overgang; niet alles in één keer, maar in slim opgedeelde projecten en ondersteund door on- en offline trainingen om het voor de eindgebruikers zo makkelijk mogelijk te maken. Na oplevering blijven we graag aan de zijlijn meekijken en zullen we vrijblijvend adviseren over efficiënter werken en anderen verbeteringen; de wereld van IT staat immers nooit stil.

Waar wordt mijn data opgeslagen?

Afhankelijk van de cloud aanbieder kan je data in Nederland staan bij een leverancier van een Nederlandse cloud dienst. Echter kan je data ook in het buitenland opgeslagen staan wanneer je cloud diensten afneemt van (grote) internationale cloud aanbieders zoals Google, Amazon of Microsoft. Zij bieden de meeste van hun cloud diensten per regio (bijv. West-Europa) aan, maar in sommige gevallen kun je ook exact aangeven in welk land je data moet worden opgeslagen.

Is mijn data veilig in de cloud?

Kort gezegd ja! Waarom? Datacenters waar cloud oplossing worden gehost zijn zowel op fysiek als technisch vlak zeer goed beveiligd. Deze hoge beveiligingsnormen worden onder andere getoetst aan de hand van certificeringen en normeringen waar datacenters aan moeten voldoen zoals ISO27001 en ISAE 3402 Type II. Hierdoor ben je verzekerd dat men transparant, veilig en verantwoord werkt en dat ze deze werkwijze en de fysieke beveiliging door middel van audits regelmatig laten controleren door onafhankelijke partijen die op naleving toezien.