Wij zijn nooit fan van e-waste ‘ge-waste’
Iedereen heeft thuis wel een la vol met oude telefoons, een verdwaalde iPod, afstandsbedieningen, kapotte oordopjes en lege batterijen. Of een zolder waar nog een videorecorder, dvd-speler, een oude spelcomputer en een stukke tv staat. Breng het weg en het wordt e-waste. Je leest, elektronische apparaten worden in een handomdraai afval (waste). Het is zelfs de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. En afval scheiden is hot! Iedereen heeft thuis drie bakken voor de deur staan; grijs, groen en oranje. Maar een bak voor afgedankte elektrische apparaten, daarvoor moet je wat verder van huis.
In 2019 gooide een persoon in Nederland gemiddeld 21.6 kg aan elektronische apparaten weg. Het totale verbruik wereldwijd ligt al jaren boven de 50 miljoen ton. ‘Een tsunami van e-waste’, volgens de Verenigde Naties. 50 miljoen ton is het gewicht van meer dan 270.000 Boeings 747. Als we in dit tempo doorgaan, dan kunnen we het over 30 jaar zomaar over 120 miljoen ton (een 12 met 10 nullen!) aan e-waste hebben. Dat is 330 keer het gewicht van het Empire State Building.
Belang van elektronica
De coronacrisis heeft ons laten zien dat we volledig afhankelijk zijn van elektronische apparatuur. Thuiswerken en altijd en overal bereikbaar zijn is nog nooit zo belangrijk geweest. Aan de andere kant was de aanwas van e-waste nog nooit zo groot, omdat iedereen thuis aan het opruimen sloeg. Het zorgt voor grote problemen wereldwijd. Want wat moeten we doen met de apparaten die aan het einde van hun werkzame leven zijn? Om te beginnen zijn er hier in Nederland al meer dan 13.000 inleverpunten voor elektronisch afval. Al deze defecte, verouderde, afgedankte apparaten met een stekker of een batterij is e-waste. Van dit elektronisch afval kunnen weer allemaal nieuwe dingen worden gemaakt. Inzetten op een circulaire economie is pure winst voor het milieu. Op de juiste manier recyclen is hierbij essentieel, maar de levensduur van apparaten, voordat ze in aanmerking komen voor recycling, is misschien nog wel belangijker.
Circulariteit as a Service
Het eeuwige leven, er zijn boeken over geschreven en films over gemaakt. Nog steeds zoeken mensen ernaar. Voor veel apparaten, of onderdelen ervan, zijn we een heel eind op weg naar deze heilige graal. Circulair denken moet een ‘way of life’ worden en structureel in de bedrijfsvisie worden opgenomen. Buyitdirect bevordert de samenwerking met partners in de gehele keten om verandering en circulariteit te stimuleren. Maar ook in onze contracten zie je deze groene visie terugkomen. Om e-waste te verminderen en de levensduur van devices te verlengen gebruiken we device monitoring. Hiermee zien wij op tijd of er onderdelen van een apparaat vervangen moeten worden. Aan het einde van een contractperiode nemen we gebruikte apparaten over om ze een tweede leven te geven. Mocht het device niet meer werken dan zorgen we ervoor dat het op een verantwoorde manier wordt gerecycled of dat we de restwaarde aan een goed doel doneren. Wij zijn zeer goed op de hoogte van het prijsniveau voor de afgeschreven devices. Door zoveel mogelijk in batches te verkopen bedingen wij een zo hoog mogelijke restwaarde. Wij checken vervolgens ook wat opkopers ermee doen. Over een tweede (of derde) leven gesproken!
Verantwoord recyclen
E-waste op een verantwoorde manier recyclen, wat houdt dat dan precies in? Nou, bij verantwoord hergebruik worden bijvoorbeeld materialen uit het afval gehaald die opnieuw ingezet kunnen worden. Het opnieuw produceren wordt dan minder noodzakelijk. En bepaalde stoffen zoals ijzer, koper en kunststof worden verwijderd uit e-waste en elders opnieuw gebruikt. Andere stoffen, die het milieu schade aan kunnen doen, worden veilig weggehaald of opgeslagen. Ook het belanden van apparaten in ontwikkelingslanden zorgt voor grote ecologische problemen. Vooral omdat hier vaak geen gezondheids-, veiligheids- of milieueisen worden gesteld aan apparatuur. Bij verantwoord recyclen zorgt men ervoor dat de e-waste afvalberg in deze landen niet wordt belast.
Stop (e-)wasting time
Alle kennis is aanwezig om voor dit wereldwijde probleem een wereldwijde oplossing te vinden. Het is nu aan de overheden, beleidsmaker en bedrijven om de overgang naar een circulaire economie te stimuleren. Bedrijven moeten weg van de lineaire denkwijze en binnen een circulaire bedrijfsvoering de nadruk leggen op productprestaties in plaats van productievolume. Deze prestaties kunnen ook in een tweede of derde leven nog van toegevoegde waarde zijn. As a service-modellen zijn hier een mooie aanvulling op. Voor een circulaire toekomst zonder e-waste moeten we samenwerken en het liefst zo snel mogelijk!