Het (definitief?) veranderende IT landschap in tijden van crisis
Waar moet je op letten bij de inrichting van IT in tijden van crisis?
De huidige coronacrisis zorgt voor een andere manier van (samen)werken en communiceren en is van invloed op onze werksituatie, mobiliteit en sociale leven. Maar hoe werk je effectief samen op afstand en waar moet je op letten bij de inrichting van IT in deze huidige setting?
Uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) is gebleken dat het thuiswerken en vergaderen op afstand als positief wordt ervaren. 27% van de thuiswerkers en 36% van de mensen die nu op afstand vergaderen, hebben aangegeven dit na de crisis te willen blijven doen. Door de huidige thuiswerksituatie, verandert ook de inrichting van het IT landschap. Een opsomming met enkele uitdagingen waar je rekening mee dient te houden:
- Digitale samenwerkingstools. Met een applicatie zoals Microsoft Teams, Slack , Zoom of Google Hangouts kan je met elkaar bellen, chatten en bestanden uitwisselen. Door deze nieuwe manier van samenwerken en communiceren nu te omarmen, zal dit een blijvende verandering worden.
- Security. Er moet ook aandacht besteed worden aan de thuisnetwerken. Zo wordt veel gebruik gemaakt van privé wifi-netwerken en zijn lang niet al deze thuisnetwerken goed beschermd door middel van wachtwoorden en andere beschermingsconstructies. Als organisatie heb je met twee soorten beveiliging te maken als het gaat om thuiswerken:
1. De data-verbinding tussen thuiswerker en bedrijfsnetwerk. Door een Virtual Private Network (VPN) maak je een ‘tunnel’-verbinding tussen je device en je bedrijfsnetwerk over het internet. Deze tunnel is beveiligd zodat het dataverkeer niet zichtbaar is voor buitenstaanders.
2. De beveiliging van de data zelf. Je kan data encrypted versturen, zodat zelfs al wordt deze onderschept, de onderscheppers er niets mee kunnen. Jij hebt immers de sleutel voor het decrypten. Deze methode is mede afhankelijk van het type data dat je verstuurd. - Meeting ruimtes veranderen. Vanuit huis wordt nu veel vergaderd via video-conferencing. Sommige mensen zullen een aparte rustige ruimte hiervoor beschikbaar hebben, maar er zullen ook genoeg mensen gezamenlijk aan de keukentafel zitten. Gelukkig bieden de digitale samenwerkingstools voldoende mogelijkheden om professioneel over te komen door bijvoorbeeld het inzetten van zakelijke achtergronden.
- Cloud versneld ingezet. Veel ondernemingen hebben hun infrastructuur al hybride gemaakt en werken al half in de cloud en half on premises. Dan is het vrij makkelijk om het thuiswerken te faciliteren. Maar voor veel organisaties zal het aanpassen zijn: zij hebben een volledige on premises infrastructuur en zullen versneld moeten aanpassen om data naar de cloud te brengen zodat werknemers er vanaf thuislocaties bij kunnen.
Door deze uitdagingen verwachten wij ook enkele veranderingen zodra er weer op kantoor gewerkt mag worden. Zo zullen sommige vergaderruimtes opnieuw ingericht moeten worden om mensen op afstand ook actief bij vergaderingen te betrekken. Tevens zullen organisaties kunnen besparen op kantoorruimte door het inrichten van flexibele werkplekken en door werknemers vaker thuis te laten werken. Door de digitale transformatie van veel organisaties zal er meer gebruik gemaakt worden van de cloud dan ooit tevoren. Deze overgang zorgt ervoor dat we minder lokale data gebruiken wat zal uitmonden in een groei van Software-as-a-Service applicaties.
Buyitdirect snapt je uitdagingen en helpt waar nodig. Wil jij meer informatie over bovenstaande punten of kunnen wij je helpen met een IT vraagstuk? Neem dan contact met ons op. Wij hebben ervaren specialisten in huis rondom Server, Storage & Networking, Software & Licentie, Audiovisueel, Cloud en de Moderne (thuis)Werkplek. We helpen je graag met advies, levering en implementatie.