Als recruiter in een constant veranderende markt

Nathalie kijkt vooral naar de mogelijkheden

De arbeidsmarkt is in korte tijd compleet omgedraaid. Werknemers hebben de banen tegenwoordig voor het uitzoeken. Nathalie Nagtegaal maakt als recruiter van Buyitdirect deze veranderende wereld van dichtbij mee. Het zorgt voor vertrekkende collega’s, maar het opent ook de deuren voor nieuw talent en verse krachten. Scherp blijven is hierbij noodzakelijk. Er zijn namelijk meerdere kapers op de kust, die ook alles uit de kast halen om openstaande vacatures in te vullen.

Maar hoe blijf je interessant voor huidig en toekomstig personeel? Waarom is Buyitdirect de ideale werkgever? En wat is belangrijk tijdens een sollicitatie in deze gekke markt? Nathalie geeft graag antwoord.

 

Hoe is het werk van de recruiter veranderd de afgelopen tijd?

“Ik merk vooral de laatste maanden dat er een verschuiving plaatsvindt. Bijna dagelijks komen berichtjes binnen van mensen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Tot vorig jaar hebben we dat niet gehad. Maar de basis blijft hetzelfde. Ik moet mensen in de beginfase binnenhalen en enthousiasmeren voor een mooie carrière bij Buyitdirect.”

 

Hoe weet je dat iemand intern geschikt is voor een openstaande vacature?

“Als organisatie zijn we constant in beweging en daardoor in ontwikkeling. Wij willen iedereen de kans geven zichzelf te blijven ontwikkelen op zowel professioneel als persoonlijk vlak. We houden bijvoorbeeld een inventarisatiegesprek, waarbij je samen met je leidinggevende in kaart brengt wat je graag wil en welke behoefte er is. Wat is je ambitie? Zit je op de juiste plek? Welke stap wil je maken binnen nu en vijf jaar? Zo weten wij dat we iemand hebben die ergens interesse in heeft. Op het moment dat er een functie vrijkomt, dan gaan we weer het gesprek aan en vragen we of de interesse en ambitie er nog is.

Managers en teamleaders praten ook open over de ambities en de wensen van hun collega’s. Maar ook gesprekken onderling kunnen helpen, bijvoorbeeld tijdens de lunch. ‘Wat doe jij nou eigenlijk? Dat lijkt mij ook leuk’. Die signalen kunnen we niet laten liggen.

De mensen op de juiste plek krijgen. Dat red je vooral door een open cultuur, waarin veel besproken kan worden. Zelfontwikkeling, doorgroeien. Daar zijn we heel druk mee bezig. Je wordt hier nergens op afgerekend. Wij kijken vooral naar de mogelijkheden.”

 

Hoe blijf je interessant als werkgever?

“Kort door de bocht? Flexibel zijn en beloftes nakomen. Dat zijn wel de trends van nu. Je moet flexibele werktijden hebben, zodat flexibel werken mogelijk is. Iedereen heeft behoefte aan een bepaald stukje vrijheid. En je moet werknemers vertrouwen geven, niet continu op de vingers kijken.

Als alles praktisch hetzelfde is gaan mensen voor honderd euro naar een andere baas toe. Maar als je het gevoel krijgt dat je kan groeien, dat je mee wordt genomen, dat je je kan ontwikkelen. Dan weet je dat je het op de lange termijn terug gaat verdienen. Mensen hebben daar behoefte aan. En zo benut je de krachten en de kennis van iemand nóg veel meer dan je al deed.”

 

Iemand solliciteert bij jou. Wat vind je belangrijk?

“Een toekomstige collega moet niet alleen voor het geld kiezen. Je functie en de organisatie waar je werkt zou je drijfveer moeten zijn. Belangrijkste is dat je met plezier naar je werk gaat. Waar word je blij van als je er dagelijks mee bezig bent? Dat is één van de eerste vragen die ik altijd stel. Dan weet ik of je binnen een bepaalde functie past of niet.”

 

Waar word je zelf dagelijks blij van?

“Zelf vind ik het contact met sollicitanten heel leuk. Maar ook het contact met de managers. Mensen op de juiste plek zetten, dat maakt het voor mij helemaal leuk.”

Wij zijn nooit fan van e-waste ‘ge-waste’ 

Iedereen heeft thuis wel een la vol met oude telefoons, een verdwaalde iPod, afstandsbedieningen, kapotte oordopjes en lege batterijen. Of een zolder waar nog een videorecorder, dvd-speler, een oude spelcomputer en een stukke tv staat. Breng het weg en het wordt e-waste. Je leest, elektronische apparaten worden in een handomdraai afval (waste). Het is zelfs de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. En afval scheiden is hot! Iedereen heeft thuis drie bakken voor de deur staan; grijs, groen en oranje. Maar een bak voor afgedankte elektrische apparaten, daarvoor moet je wat verder van huis. 

In 2019 gooide een persoon in Nederland gemiddeld 21.6 kg aan elektronische apparaten weg. Het totale verbruik wereldwijd ligt al jaren boven de 50 miljoen ton. ‘Een tsunami van e-waste’, volgens de Verenigde Naties. 50 miljoen ton is het gewicht van meer dan 270.000 Boeings 747. Als we in dit tempo doorgaan, dan kunnen we het over 30 jaar zomaar over 120 miljoen ton (een 12 met 10 nullen!) aan e-waste hebben. Dat is 330 keer het gewicht van het Empire State Building.

Belang van elektronica
De coronacrisis heeft ons laten zien dat we volledig afhankelijk zijn van elektronische apparatuur. Thuiswerken en altijd en overal bereikbaar zijn is nog nooit zo belangrijk geweest. Aan de andere kant was de aanwas van e-waste nog nooit zo groot, omdat iedereen thuis aan het opruimen sloeg. Het zorgt voor grote problemen wereldwijd. Want wat moeten we doen met de apparaten die aan het einde van hun werkzame leven zijn? Om te beginnen zijn er hier in Nederland al meer dan 13.000 inleverpunten voor elektronisch afval. Al deze defecte, verouderde, afgedankte apparaten met een stekker of een batterij is e-waste. Van dit elektronisch afval kunnen weer allemaal nieuwe dingen worden gemaakt. Inzetten op een circulaire economie is pure winst voor het milieu. Op de juiste manier recyclen is hierbij essentieel, maar de levensduur van apparaten, voordat ze in aanmerking komen voor recycling, is misschien nog wel belangijker.

Circulariteit as a Service
Het eeuwige leven, er zijn boeken over geschreven en films over gemaakt. Nog steeds zoeken mensen ernaar. Voor veel apparaten, of onderdelen ervan, zijn we een heel eind op weg naar deze heilige graal. Circulair denken moet een ‘way of life’ worden en structureel in de bedrijfsvisie worden opgenomen. Buyitdirect bevordert de samenwerking met partners in de gehele keten om verandering en circulariteit te stimuleren. Maar ook in onze contracten zie je deze groene visie terugkomen. Om e-waste te verminderen en de levensduur van devices te verlengen gebruiken we device monitoring. Hiermee zien wij op tijd of er onderdelen van een apparaat vervangen moeten worden. Aan het einde van een contractperiode nemen we gebruikte apparaten over om ze een tweede leven te geven. Mocht het device niet meer werken dan zorgen we ervoor dat het op een verantwoorde manier wordt gerecycled of dat we de restwaarde aan een goed doel doneren. Wij zijn zeer goed op de hoogte van het prijsniveau voor de afgeschreven devices. Door zoveel mogelijk in batches te verkopen bedingen wij een zo hoog mogelijke restwaarde. Wij checken vervolgens ook wat opkopers ermee doen. Over een tweede (of derde) leven gesproken!

Verantwoord recyclen
E-waste op een verantwoorde manier recyclen, wat houdt dat dan precies in? Nou, bij verantwoord hergebruik worden bijvoorbeeld materialen uit het afval gehaald die opnieuw ingezet kunnen worden. Het opnieuw produceren wordt dan minder noodzakelijk. En bepaalde stoffen zoals ijzer, koper en kunststof worden verwijderd uit e-waste en elders opnieuw gebruikt. Andere stoffen, die het milieu schade aan kunnen doen, worden veilig weggehaald of opgeslagen. Ook het belanden van apparaten in ontwikkelingslanden zorgt voor grote ecologische problemen. Vooral omdat hier vaak geen gezondheids-, veiligheids- of milieueisen worden gesteld aan apparatuur. Bij verantwoord recyclen zorgt men ervoor dat de e-waste afvalberg in deze landen niet wordt belast.

Bekijk hoe groen IT kan zijn

Stop (e-)wasting time
Alle kennis is aanwezig om voor dit wereldwijde probleem een wereldwijde oplossing te vinden. Het is nu aan de overheden, beleidsmaker en bedrijven om de overgang naar een circulaire economie te stimuleren. Bedrijven moeten weg van de lineaire denkwijze en binnen een circulaire bedrijfsvoering de nadruk leggen op productprestaties in plaats van productievolume. Deze prestaties kunnen ook in een tweede of derde leven nog van toegevoegde waarde zijn. As a service-modellen zijn hier een mooie aanvulling op. Voor een circulaire toekomst zonder e-waste moeten we samenwerken en het liefst zo snel mogelijk!

Duurzaam omgaan met personeel

“Het gaat allemaal om de aandacht die je iemand geeft”

Een duurzame organisatie is vaak naar buiten gericht. Hoe gaan we om met energie? Hoe dragen we ons steentje bij aan een betere wereld? Doen we dat afvalneutraal, CO2-neutraal? Allemaal vragen waar een organisatie mee te maken heeft op de weg naar een gezondere toekomst. Bij Buyitdirect betekent verduurzaming ook het goed omgaan met personeel. Dit zorgt voor continuïteit en groei, zowel persoonlijk als zakelijk. HR-manager Nancy legt uit hoe belangrijk de ontwikkeling van collega’s is voor Buyitdirect.

Persoonlijke ambities
“Een van mijn doelen is dat we met iedereen een persoonlijk gesprek aan willen gaan. De basale vraag die we dan stellen is ‘wat zou jij graag willen?’. Anders is het alleen maar ‘Dit wordt er van je verwacht.’ Maar misschien wil iemand wel een cursus Grieks volgen en heeft dit precies nul-komma-nul met het werk te maken. Ik vind dat je als werkgever tóch moet kijken naar de mogelijkheden hoe je daar mee om kan gaan. Ook al heeft Grieks niks te maken met het werk, je kan er bijvoorbeeld wel 1 of 2 bijzonder verlofdagen voor krijgen. Zo willen we bij iedereen langsgaan en ieders ambities horen, niet alleen op werkgebied maar zeker ook privé. Het is belangrijk. En juist dat is de missie van HR, dat iedereen wordt gehoord. Dat kan door open en eerlijk het gesprek aan te gaan.”

Gezonde werkplek
“Buyitdirect verzorgt alles rondom goede werkplekken, zodat de klant zich nergens zorgen om hoeft te maken. Ook die blik naar buiten trekken we graag naar binnen toe, naar ons eigen personeel. Een goede werkplek is essentieel. Heeft iemand last van zijn of haar rug, dan komt er een ergonoom langs en meet een stoel op maat aan. Tegelijkertijd geeft hij tips over gezonde houding. In thuiswerkplekken wordt ook geïnvesteerd. De bureaus thuis zijn in hoogte verstelbaar en men moet ook daar op goede stoelen hun werk kunnen uitvoeren. En over een gezonde werkplek gesproken, op kantoor hebben we een unieke keuken met veel keuze en dagelijks een ander gerecht. Het menu is divers, voor ieder wat wils. Dagelijks een groene salade? Ook dat is mogelijk.”

Werken bij Buyitdirect

Vrijheid tijdens de lockdown
“Wij hebben veel aandacht besteed aan bewegingsvrijheid tijdens de pandemie. Als je naar de kapper moet, ga. Wil je sporten, manicure, pedicure, doe lekker je ding en haal ergens anders je uren in. Echt pluspunten, die ons ook tijdens de lockdown vooral tevreden collega’s hebben opgeleverd. Want waarom zou je mensen in het stramien van 9 tot 5 stoppen? Je moet daarin altijd kijken naar de mogelijkheden. Als iemand gelukkig wordt van overdag sporten en je diegene daarmee in huis houdt, dan is het niet meer dan normaal dat je als werkgever meedenkt.”

Vier het succes
“Heel eerlijk, Corona heeft niet geholpen. Verjaardagen en successen vierden we altijd gezamenlijk met taartjes. We hebben een grote gong staan, daar werd regelmatig op geslagen voor een bijeenkomst. Wat we nu hebben ingevoerd is dat we proberen om nieuwe collega’s tegelijk te laten beginnen. Medewerkers voelen zich direct welkom doordat ze een 1-op-1 buddy voor 3 maanden hebben. En we doen een borrel met het hele team. Zo leert iedereen elkaar kennen in een gezellige setting. Van de zomer regelen we een grote barbecue. Dan nodigen we ook de collega’s uit die zijn vertrokken en door Corona geen gepast afscheid hebben gekregen. Het gaat allemaal om de aandacht die je iemand geeft.”

Bekijk de openstaande vacatures

IT als verbinder in een duurzame wereld

Wij zorgen graag voor de verbinding tussen ambities en de mogelijkheden om ze uit te voeren

Duurzaam betekent letterlijk ‘geschikt om te duren’. Anders gezegd: ‘lang durend’. Als het gaat om duurzame energie, dan gaat het zelfs over bronnen die eeuwig duren, die dus nooit opraken, zoals wind, zon en aardwarmte. Bovendien veroorzaken deze natuurlijke bronnen geen luchtvervuiling, doordat ze onder andere geen CO2 uitstoten. Duurzaam omgaan met energie en grondstoffen staat wereldwijd al lange tijd op de agenda. Geloof het of niet, IT is hierin de verbindende factor. 

Wonen, bouwen, auto’s, kleding; sla de krant open en er staat over deze bedrijfstakken wel iets in over stikstofuitstoot, dieselschandalen en (het niet voldoen aan) andere milieueisen. IT ontbreekt zeker niet in dit lijstje. De leek associeert IT vooral met energie slurpende datacenters van multinationals zoals Google en Microsoft.

Maar niets is minder waar. Om een duurzame bedrijfsvoering vorm te geven is IT juist nodig. Dat maakt van deze sector dé onmisbare schakel voor een groene toekomst. En dat begint bij verbinding. Niet alleen tussen computers, systemen, afdelingen of collega’s, maar zeker tussen diverse bedrijven die een groenere toekomst nastreven.

De voordelen van verantwoorde inkoop 

Een groene visie kan door het hele bedrijf worden opgepakt. In deze blog richten we ons vooral op de inkoop. Maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) is dé manier om vraag te creëren naar goederen en diensten die duurzaam geproduceerd worden. Je zou het niet zeggen, maar MVI is hip. Verantwoorde inkoop merk je ten eerste in de portemonnee. Met een transparant beleid ben je interessant voor tal van investeerders, die net als jij een duurzaam beleid voeren (over verbinden gesproken). Het betekent een vergroting van je afzetmarkt. Bijkomend voordeel is dat nieuw talent eerder bij jou terechtkomt. De young professionals van Generatie Z vinden het sociale duurzaamheidsvraagstuk heel belangrijk bij de zoektocht naar een nieuwe uitdaging.

Inkoop van duurzame IT 

Wat heeft MVI dan met IT te maken? Alles! Door het stellen van efficiëntie-eisen aan apparatuur kan energieverbruik beperkt worden. Ook duurzaamheidseisen aan andere IT-oplossingen en software kunnen bijdragen aan energiebesparing. En naast de impact op het milieu, energieverbruik en de prijs van een product of dienst kan je als inkoper ook letten op de effecten van de inkoop op sociale aspecten, zoals ongelijkheid of arbeidsomstandigheden bij leveranciers. Als bedrijf moet je bepalen hoever je hierin wilt gaan.

Voor een inkoper is het belangrijk te weten op welke thema’s de eigen organisatie de nadruk wil leggen. Welk ambitieniveau wordt er gevraagd voor de (nabije) toekomst. Tussen aanbieders van IT-oplossingen zitten grote verschillen als het gaat om verantwoord omgaan met het milieu.

Kies voor Buyitdirect als duurzame verbinder 

Buyitdirect is continu op zoek naar manieren om bedrijfsprocessen te verduurzamen. Het moet leiden tot directe, maar ook indirecte impact op klimaatverandering. Intensief samenwerken met fabrikanten, distributeurs en transporteurs is hierbij een vereiste. ‘Dropshipment’ is een techniek voor integraal ketenbeheer, waarbij producten direct vanuit de fabrikant of distributeur aan de eindklant worden geleverd. Voor dit proces is slechts één logistieke handeling nodig is. Duurzaam én efficiënt. Via de webshop werkt Buyitdirect met een backoffice, direct gekoppeld met alle toeleveranciers en er wordt gebruik gemaakt van een virtueel magazijn. Het betekent werken zonder voorraad. Het interne logistieke proces wordt zodoende beperkt tot een minimum.

IT.Inclusive is de duurzame IT-oplossing voor veel organisaties. De Lifecyclediensten van IT.Inclusive zorgen ervoor dat onze klant zich op de kerntaken van de organisatie kan richten. Bovendien hebben ze met Buyitdirect een partner die een duurzame en maatschappelijk verantwoorde oplossing levert. Denk hierbij aan de keuze van materiaalgebruik, het verminderen van verpakkingsmateriaal en het verlengen van de levensduur van devices.

Voor Buyitdirect staat innovatie gelijk aan vooruitgang. Het vizier op de toekomst richten is (groene) brandstof voor nieuw elan binnen een organisatie. Wij zorgen graag voor de verbinding tussen ambities en de mogelijkheden om ze uit te voeren. Het levert veel kansen op naar een mooie toekomst.

WiFi omgeving

Hoe blijf ik zonder zorgen in verbinding met mijn klanten en medewerkers?

De knelpunten op het gebied van draadloos werken

Nicholas Baker is Technical Solution Specialist bij Buyitdirect en is gespecialiseerd in wireless omgevingen en de beveiliging van data. Hij schrijft in onderstaande blog zijn bevindingen.

De eisen om in verbinding te staan met medewerkers en klanten neemt steeds meer toe. Juist nu thuiswerken de norm lijkt te worden. We willen overal in huis en straks weer op kantoor, beschikken over de beste WiFi ervaring met voldoende bandbreedte en bereik voor intensieve toepassingen. In deze blog schrijft Nicholas over de knelpunten op het gebied van draadloos werken en de transitie naar een optimale WiFi ervaring.

Hoe blijf je optimaal verbonden met je team en klanten?
Hoe geef jij je medewerkers zonder omkijken toegang tot een stabiele en veilige WiFi verbinding thuis? De huidige pandemie zorgt voor een explosieve groei aan netwerkverkeer en een toenemende vraag naar stabiele en beveiligde connectiviteit om met elkaar in verbinding te blijven. Ook neemt de vraag toe naar beheerde WiFi-netwerken die verder gaan dan de muren van je kantoor. Juist in deze tijd, is met elkaar in verbinding staan en verbonden zijn erg belangrijk.

In de markt zien we steeds meer bedrijven worstelen met het vraagstuk om medewerkers thuis en straks weer op kantoor te voorzien van veilige en stabiele verbindingen. De eigen ICT beheerders worden overspoeld met vraagstukken op het snijvlak van kantoor en thuisnetwerken, waardoor dit niet altijd de juiste prioriteit krijgt. Een zorgeloos werkend WiFi netwerk vereist continu aandacht, zorg en vergt diepgaande kennis van netwerken en security.

Waarom Buyitdirect inschakelen?
Onze oplossing* ontzorgt je IT beheerder of IT afdeling; het realiseren en veilig in de lucht houden van een draadloos netwerk is namelijk topsport. Configuraties voor veilig inloggen zorgt al snel voor complixiteit als dit gecombineerd is met certificaten. Via Buyitdirect heb je geen omkijken meer naar de configuratie, beveiliging en beheer van je WiFi netwerk. Wij monitoren het netwerk voor je en zorgen dat dit altijd beschikbaar is.

Focus op je core business en verlaag je beheerskosten
Onze oplossing bestaat uit een combinatie van betrouwbare hardware, software en slimme services. Gebaseerd op de cloud waardoor de noodzaak van kapitaalintensieve investeringen wordt beperkt.

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Benieuwd naar de mogelijkheden op het gebied van een WiFi netwerk zonder zorgen voor jouw organisatie? Neem dan contact op met je accountmanager of met Nicholas Baker, Technical Solution Specialist bij Buyitdirect.

 

 

*Voor deze oplossing werkt Buyitdirect samen met Blast Cybersecurity Consulting om complexe en minder complexe vraagstukken te beantwoorden op het gebied van WiFi netwerken, Cybersecurity en Cloud voor het MKB+. Onze solution adviseurs werken samen met de specialisten van Blast Cybersecurity Consulting en zorgen er hiermee voor dat je altijd op de juiste manier wordt ondersteund gedurende het volledige project en indien gewenst ook daarna. Door onze krachten te bundelen kunnen we klanten voorzien van de beste oplossingen op het gebied van WiFi en Cybersecurity.

Thuiswerkplek stimuleren nieuwste generaties

Hoe creëer je een stimulerende (thuis)werkplek voor de nieuwste generaties?

De (thuis)werkplek & jonge generaties

De werkplek is aan het veranderen. De werkomgeving op kantoor wordt minder gesloten, ruimtes worden open en flexibel ingericht en samenwerken wordt gestimuleerd. Individuele prestaties hebben plaats gemaakt voor gedeeld succes; grenzen aan data en systemen hebben plaats gemaakt voor grenzeloze innovatie. Met onze thuiswerkplek willen we altijd en overal kunnen werken, zowel aan de keukentafel als in een bibliotheek of in een koffietent. Verschuivende werkplekeisen in combinatie met het snelle tempo waarin nieuwe technologie verouderd raakt, drijft de vraag naar slimme hard- en software.

De arbeidsmarkt verandert ook; de nieuwste generaties – Millennials en Generatie Z-  betreden de arbeidsmarkt en zijn een gedegen partij om rekening mee te houden. ‘De werknemers van morgen’ eisen technologie die aansluit op de manier waarop zij willen werken, met elkaar willen omgaan en hoe zij met elkaar willen samenwerken. Door de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van consumentenapplicaties en -apparaten, wordt diezelfde verwachting geschapen met bedrijfsapplicaties en apparaten. Jonge generaties hebben behoefte aan vlotte up-and-running devices en tools om productief te kunnen werken en verwachten dan ook dat hun werkgever dit aanbiedt. Alles om optimaal te kunnen presteren.

Hoe creëer je die werkplek dan?

Iedere werknemer heeft zijn eigen takenpakket en werkt op zijn of haar eigen manier. Hier rekening mee houden helpt om een stimulerende werkplek te creëren.

  • Breng bestaande processen en werkzaamheden in kaart. Zo krijg je een duidelijker beeld van welke werknemer wat doet en welk device of tools hierbij passen.
  • Maak aan de hand daarvan gebruikersprofielen en kijk welke devices hierop aansluiten.
  • Ontdek wat de jongere generaties belangrijk vinden aan hun devices, denk hierbij aan:
    – Gemakkelijk en snel aan- en uitzetten
    – Geen omkijken naar updates;
    – Goede beveiliging van data;
    – Moderne en flexibele vormgeving;
    – Representatieve uitstraling.
  • Na bovenstaande stappen te hebben uitgevoerd neem je de devices op in je portfolio. Geef medewerkers de ruimte om te kiezen.

Wil jij meer weten of kan je wel wat hulp gebruiken bij het in kaart brengen van bovenstaande vragen? Neem contact met ons op en we maken een advies op maat.

Audiovisuele oplossingen voor organisaties

Welke audiovisuele oplossing past bij jouw organisatie?

Aan welke AV oplossing moet ik denken bij mijn ruimtes?

De werkplek van nu is volledig digitaal. Audiovisuele middelen maken het mogelijk om eenvoudig te presenteren, flexibel te vergaderen en op afstand te (samen)werken. Je verhoogt de productiviteit, maar trekt ook jonge werknemers aan door het traditionele werken los te laten. Zij zijn opgegroeid met digitale middelen en weten welke voordelen deze bieden, en willen om die reden dit ook ervaren op de werkvloer.

Elke organisatie of werkzaamheden vraagt om ander AV apparatuur. Daarom verdiepen wij ons in jouw organisatie door de volgende vragen te stellen:

  • Hoe groot is de organisatie?
    • Zijn er meerdere vestigingen waartussen veel gereisd wordt voor meetings of moeten interne teams met elkaar communiceren?
  • Is er een specifiek probleem?
    • Mogelijk zijn de beeldschermen bij de receptie verouderd of werken de huidige vergaderfaciliteiten niet meer naar behoren.
  • Wat zijn de doelstellingen?
    • Wat wil je bereiken met de organisatie of met de ruimte? Wil je communiceren, presenteren of informeren bijvoorbeeld. Buyitdirect vertelt je hoe de audiovisuele middelen je helpen de bedrijfsdoelstellingen te behalen.
  • Wat zijn de behoeften?
    • Wil je de vergaderruimtes moderniseren, een onvergetelijke indruk achterlaten bij je gasten of organiseer je een symposium voor klanten? We maken een advies op maat op basis van je behoeften en eisen.

Het kan lastig zijn om door de bomen het bos te zien in het drukbevolkte AV-landschap. Wij weten precies wat de mogelijkheden zijn en wat in jouw specifieke situatie wel werkt en wat niet. Er zijn verschillende AV oplossingen voor allerlei typen ruimtes, hieronder een aantal voorbeelden:

Meetingruimtes (van small tot large)

  • Large format display (LFD) bevestiging aan wand, plafond of op standaard
  • Videoconference: camera, microfoon en speaker(s)
  • Draadloze plug-and-play oplossing

Presentatieruimtes zoals ontvangsthal, kantine of grote zaal

  • Extra LFD of projectiescherm bevestiging aan wand, plafond of standaard
  • Audioversterking: microfoons en speakers
  • Videoconference
  • Draadloze oplossing

Trainingsruimte

  • Interactieve touch-display bevestiging aan wand of plafond
  • Audio
  • Draadloze oplossing

Wil je aanvullend een mobiele presentatie set? Dat kan! We kunnen een touch of non-touch monitor leveren, trolleys of audioversterking zoals microfoons en speakers. Andere oplossingen zijn Mobiele Bring Your Own Device sets, narrowcasting / digital signage en room booking systemen. Alles voor een optimale beleving op de werkvloer!

Server en storage - de beste oplossing voor je bedrijf

Wat speelt er op het gebied van server, storage & networking?

Elroy Veerman is Solutions Advisor Server, Storage & Networking bij Buyitdirect. Hij schrijft in onderstaande blog over zijn bevindingen. 

Wat is het meest voorkomende probleem dat je hoort van klanten met betrekking tot server, storage & networking?
Het meest voorkomende issue is dat organisaties te lang wachten met het vervangen van de servers, switches en in sommige gevallen de storage. Vaak gaat dit samen met het niet verlengen van de garantie. Het gevaar van het te lang wachten met vervangen is dat de apparatuur ouder wordt en de kans op uitval uiterst groot is. Als daarbij de support niet verlengd is, kunnen de kosten ook hoog oplopen.

Welke signalen ontvang je vanuit de (huidige) markt?
Wij ontvangen vaak de vraag wat er allemaal mogelijk is op het gebied van SSN. Er is heel wat veranderd in de afgelopen jaren, zoals proactief support van zowel de vendor als de leverancier. Op die manier kunnen organisaties zich meer bezig houden met hun corebusiness. We krijgen ook vaak de vraag of de cloud een gepaste oplossing is. Al deze vragen kunnen leiden tot lange technische sessies om in ieder geval het een en ander uit te sluiten, zodat we komen tot het juiste advies passend bij jouw organisatie.

Hoe kan je de groei van data te lijf gaan?
Dit kan je op verschillende manieren aanpakken. Je kunt je huidige omgeving uitbreiden of archiveren in de publieke cloud of private cloud. Je dient bij een nieuwe omgeving rekening te houden met datagroei door extra capaciteit te nemen. Tevens kan je kijken of er applicaties zijn die online afgenomen kunnen worden. Wij horen veelal dat bedrijven hun Office, Exchange of hun ERP in de cloud draaien. Hierdoor wordt de capaciteit van je data kleiner waardoor de kosten voor je on premise omgeving lager zijn.

Security is een hot topic op het moment. Wanneer is je IT-infrastructuur opgewassen tegen een security aanval?
Over security raakt men niet uitgesproken . Kwetsbaarheden zoals Meltdown en Spectre kunnen grote gevolgen hebben voor de performance van jou serveromgeving of zelfs erger. De gevolgen zijn uiteraard niet te voorspellen maar kunnen wel zoveel mogelijk voorkomen worden door je infrastructuur up-to-date te houden. Afhankelijk van de gewenste situatie kunnen wij hierin meedenken en adviseren.

Zijn er zaken waar organisaties rekening mee dienen te houden bij het vele thuiswerken?
Phishing, malware of ransomware is erg vervelend en je zult hier door het thuiswerken veel meer meldingen van krijgen. Breng cyberaanvallen onder de aandacht bij je medewerkers en zorg dat je bedrijfsnetwerk goed beveiligd is. Dit kan door een VPN (Virtual Private Network) te configureren waarbij je gebruik maakt van multifactor-authenticatie. Zo voorkom je aanvallen en gedoe.

Conference room

Het nieuwe vergaderen in een 1,5 meter samenleving: hoe?

Slimme AV-oplossingen voor de toekomst

Hoewel we nu nog werken aan onze keukentafel of bureau op zolder, zullen we uiteindelijk weer naar kantoor gaan. Naar alle verwachting zal dat eerst gefaseerd zijn. Het hedendaagse videobellen zal dan ook vervolgd worden op kantoor, maar niet alle vergaderzalen of ruimtes zijn hiervoor geschikt. Waar moet je aan denken bij het nieuwe vergaderen in een 1,5 meter samenleving?

Vergaderruimtes zullen de eerstkomende periode aanzienlijk aan capaciteit verliezen. Waar voorheen zes medewerkers aan een vergadertafel konden plaatsnemen, zal dat aantal -afhankelijk van de ruimte – minimaal halveren. Om een vergadering te faciliteren waarbij medewerkers op kantoor zijn én vanuit huis inbellen, moet je rekening houden met een aantal zaken:

1. Zorg voor een goede productiviteitstool waar alle medewerkers mee (samen)werken. Met deze tool kunnen zij bijvoorbeeld videobellen, chatten, bestanden uitwisselen of tegelijkertijd in bestanden werken. Door één tool te gebruiken voorkom je ruis en staat alles gewaarborgd op een plek.

2. Maak verschillende vergaderruimtes geschikt voor online samenwerken door collaboration bars. De collaboration bars zijn ontworpen voor zowel huddle tot medium ruimtes en zorgt voor een optimale videobeleving. De nieuwste bars zijn voorzien van automatische ruis- en echo-onderdrukking en hebben een breed gezichtsveld zodat iedereen in beeld komt.

3. Gebruik draadloze conferencingoplossingen zodat je niet meer hoeft te stoeien met kabels en adapters. Let op! Controleer van te voren goed of de draadloze oplossing aansluit op je bestaande conference oplossing zoals microfoons en camera’s. Dit voorkomt achteraf veel gedoe.

4. Voorzie vergaderruimtes van functionele samenwerkingstools. Dit kunnen simpele markers of een whiteboard zijn, maar ook technologie die het gemakkelijker maakt om vergaderruimtes te reserveren.

Zorg dat de 1,5 meter samenleving je niet overkomt en wees voorbereid. Ga het gesprek met ons aan en voorkom (achteraf) onnodige problemen. Zorg voor optimale productiviteit en creëer vrijheid binnen je organisatie zodat je business klaar is voor het volgende niveau! Onze Solutions Advisor AV Darren Looijen beantwoordt al jouw vragen en inspireert je graag met de juiste oplossingen.

Thuiswerkplek

De coronacrisis en IT: wel of niet investeren?

Wat kan IT. Inclusive voor jou betekenen?

De coronacrisis heeft niet alleen grote gevolgen voor onze gezondheid, het heeft ook een grote impact op onze financiële situatie. Investeringen worden op de lange baan geschoven of heroverwogen. Dit geldt ook voor investeringen op IT gebied.

Wij hebben onze Business Solutions Manager Michel Vogelenzang gevraagd om toe te lichten hoe IT. Inclusive juist tijdens deze crisis kan helpen, waarbij de focus ligt op het maandelijks betalen voor devices, software (cloud) en diensten. Wij stelden hem een aantal vragen:

Welke signalen ontvang je vanuit de markt met betrekking tot de geplande IT investeringen en projecten?

”De signalen die vanuit de markt komen hebben betrekking op lopende of komende projecten. Organisaties vragen zich af of ze nu wel direct moeten investeren of dat zij beter even kunnen wachten. Er wordt overwogen of er langer doorgewerkt kan worden met verouderde devices. De bijkomende risico’s worden hierbij ingeschat: als devices uitvallen kunnen medewerkers niet verder werken en door oude devices die niet meer ondersteund worden te blijven gebruiken, loopt de organisatie grote security risico’s. Organisaties kijken ook of noodzakelijke investeringen verspreid kunnen worden over een langere termijn. Kortom, de onzekere tijd waarin wij nu zitten leidt bij veel organisaties tot de vraag: wat is nu verstandig? Uitstellen of toch de knoop  doorhakken en vervangen?”

Wat raad jij aan om te doen?

”Kijk welke noodzakelijke devices vervangen moeten worden. Hiermee wachten zal op langere termijn meer problemen met zich mee brengen, waaronder security risico’s. De huidige restwaardes die worden gehanteerd voor de devices maken het dermate interessant dat je na de contractperiode veel geld bespaart, in vergelijking met een initiële investering.”

Hoe kan IT. Inclusive organisaties helpen tijdens en na de crisis?

”Met IT. Inclusive kunnen organisaties in deze tijden toch nieuwe devices aanschaffen met up-to-date software en diensten, zonder hiervoor een grote initiële investering te moeten doen. Devices, software en diensten kunnen maandelijks worden betaald*. Van Capex naar Opex – van bezit naar verbruik. Zo komt er geen enorme druk op de organisatie en de IT afdeling te liggen en beschikken medewerkers toch over nieuwe en vooral goed beveiligde devices. Een win-win situatie!

In het IT. Inclusive model gaan we uit van een op voorhand bepaalde restwaarde op de devices. Zo komen organisaties nooit voor verrassingen te staan. Met IT. Inclusive profiteer je vanaf de eerste maand direct al van een hoge restwaarde die wij afgeven op de devices.”

Wat houdt IT. Inclusive precies in?

”Wij zien dat de mindset binnen organisaties steeds meer aan het veranderen is: van bezit en alle lifecycle diensten zelf uitvoeren naar alleen betalen voor wat je gebruikt en de diensten rondom het device uit handen geven. IT. Inclusive is precies dat: maandelijks betalen voor devices, software en diensten*. IT. Inclusive is opgebouwd uit 5 bouwstenen die naar wens afgenomen kunnen worden. Het gaat verder dan een Device as a Service (DaaS) oplossing, door de mogelijkheid om een digitale werkplek in te richten. Hiermee kan iedere medewerker met zijn of haar login altijd, overal en veilig op ieder device inloggen en heeft hiermee toegang tot alle documenten en applicaties.

Wij leveren een op maat gemaakt plan waarbij wij samen met de klant naar de beste oplossing voor de organisatie kijken.”

Wil jij informatie over IT. Inclusive of wil je advies over wat te doen in tijden van crisis? Business Solutions Manager Michel Vogelenzang gaat graag het gesprek met je aan.

*Devices kopen en software maandelijks afnemen is ook mogelijk.