WiFi omgeving

Hoe blijf ik zonder zorgen in verbinding met mijn klanten en medewerkers?

De knelpunten op het gebied van draadloos werken

Nicholas Baker is Technical Solution Specialist bij Buyitdirect en is gespecialiseerd in wireless omgevingen en de beveiliging van data. Hij schrijft in onderstaande blog zijn bevindingen.

De eisen om in verbinding te staan met medewerkers en klanten neemt steeds meer toe. Juist nu thuiswerken de norm lijkt te worden. We willen overal in huis en straks weer op kantoor, beschikken over de beste WiFi ervaring met voldoende bandbreedte en bereik voor intensieve toepassingen. In deze blog schrijft Nicholas over de knelpunten op het gebied van draadloos werken en de transitie naar een optimale WiFi ervaring.

Hoe blijf je optimaal verbonden met je team en klanten?
Hoe geef jij je medewerkers zonder omkijken toegang tot een stabiele en veilige WiFi verbinding thuis? De huidige pandemie zorgt voor een explosieve groei aan netwerkverkeer en een toenemende vraag naar stabiele en beveiligde connectiviteit om met elkaar in verbinding te blijven. Ook neemt de vraag toe naar beheerde WiFi-netwerken die verder gaan dan de muren van je kantoor. Juist in deze tijd, is met elkaar in verbinding staan en verbonden zijn erg belangrijk.

In de markt zien we steeds meer bedrijven worstelen met het vraagstuk om medewerkers thuis en straks weer op kantoor te voorzien van veilige en stabiele verbindingen. De eigen ICT beheerders worden overspoeld met vraagstukken op het snijvlak van kantoor en thuisnetwerken, waardoor dit niet altijd de juiste prioriteit krijgt. Een zorgeloos werkend WiFi netwerk vereist continu aandacht, zorg en vergt diepgaande kennis van netwerken en security.

Waarom Buyitdirect inschakelen?
Onze oplossing* ontzorgt je IT beheerder of IT afdeling; het realiseren en veilig in de lucht houden van een draadloos netwerk is namelijk topsport. Configuraties voor veilig inloggen zorgt al snel voor complixiteit als dit gecombineerd is met certificaten. Via Buyitdirect heb je geen omkijken meer naar de configuratie, beveiliging en beheer van je WiFi netwerk. Wij monitoren het netwerk voor je en zorgen dat dit altijd beschikbaar is.

Focus op je core business en verlaag je beheerskosten
Onze oplossing bestaat uit een combinatie van betrouwbare hardware, software en slimme services. Gebaseerd op de cloud waardoor de noodzaak van kapitaalintensieve investeringen wordt beperkt.

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Benieuwd naar de mogelijkheden op het gebied van een WiFi netwerk zonder zorgen voor jouw organisatie? Neem dan contact op met je accountmanager of met Nicholas Baker, Technical Solution Specialist bij Buyitdirect.

 

 

*Voor deze oplossing werkt Buyitdirect samen met Blast Cybersecurity Consulting om complexe en minder complexe vraagstukken te beantwoorden op het gebied van WiFi netwerken, Cybersecurity en Cloud voor het MKB+. Onze solution adviseurs werken samen met de specialisten van Blast Cybersecurity Consulting en zorgen er hiermee voor dat je altijd op de juiste manier wordt ondersteund gedurende het volledige project en indien gewenst ook daarna. Door onze krachten te bundelen kunnen we klanten voorzien van de beste oplossingen op het gebied van WiFi en Cybersecurity.

Thuiswerkplek stimuleren nieuwste generaties

Hoe creëer je een stimulerende (thuis)werkplek voor de nieuwste generaties?

De (thuis)werkplek & jonge generaties

De werkplek is aan het veranderen. De werkomgeving op kantoor wordt minder gesloten, ruimtes worden open en flexibel ingericht en samenwerken wordt gestimuleerd. Individuele prestaties hebben plaats gemaakt voor gedeeld succes; grenzen aan data en systemen hebben plaats gemaakt voor grenzeloze innovatie. Met onze thuiswerkplek willen we altijd en overal kunnen werken, zowel aan de keukentafel als in een bibliotheek of in een koffietent. Verschuivende werkplekeisen in combinatie met het snelle tempo waarin nieuwe technologie verouderd raakt, drijft de vraag naar slimme hard- en software.

De arbeidsmarkt verandert ook; de nieuwste generaties – Millennials en Generatie Z-  betreden de arbeidsmarkt en zijn een gedegen partij om rekening mee te houden. ‘De werknemers van morgen’ eisen technologie die aansluit op de manier waarop zij willen werken, met elkaar willen omgaan en hoe zij met elkaar willen samenwerken. Door de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van consumentenapplicaties en -apparaten, wordt diezelfde verwachting geschapen met bedrijfsapplicaties en apparaten. Jonge generaties hebben behoefte aan vlotte up-and-running devices en tools om productief te kunnen werken en verwachten dan ook dat hun werkgever dit aanbiedt. Alles om optimaal te kunnen presteren.

Hoe creëer je die werkplek dan?

Iedere werknemer heeft zijn eigen takenpakket en werkt op zijn of haar eigen manier. Hier rekening mee houden helpt om een stimulerende werkplek te creëren.

 • Breng bestaande processen en werkzaamheden in kaart. Zo krijg je een duidelijker beeld van welke werknemer wat doet en welk device of tools hierbij passen.
 • Maak aan de hand daarvan gebruikersprofielen en kijk welke devices hierop aansluiten.
 • Ontdek wat de jongere generaties belangrijk vinden aan hun devices, denk hierbij aan:
  – Gemakkelijk en snel aan- en uitzetten
  – Geen omkijken naar updates;
  – Goede beveiliging van data;
  – Moderne en flexibele vormgeving;
  – Representatieve uitstraling.
 • Na bovenstaande stappen te hebben uitgevoerd neem je de devices op in je portfolio. Geef medewerkers de ruimte om te kiezen.

Wil jij meer weten of kan je wel wat hulp gebruiken bij het in kaart brengen van bovenstaande vragen? Neem contact met ons op en we maken een advies op maat.

Audiovisuele oplossingen voor organisaties

Welke audiovisuele oplossing past bij jouw organisatie?

Aan welke AV oplossing moet ik denken bij mijn ruimtes?

De werkplek van nu is volledig digitaal. Audiovisuele middelen maken het mogelijk om eenvoudig te presenteren, flexibel te vergaderen en op afstand te (samen)werken. Je verhoogt de productiviteit, maar trekt ook jonge werknemers aan door het traditionele werken los te laten. Zij zijn opgegroeid met digitale middelen en weten welke voordelen deze bieden, en willen om die reden dit ook ervaren op de werkvloer.

Elke organisatie of werkzaamheden vraagt om ander AV apparatuur. Daarom verdiepen wij ons in jouw organisatie door de volgende vragen te stellen:

 • Hoe groot is de organisatie?
  • Zijn er meerdere vestigingen waartussen veel gereisd wordt voor meetings of moeten interne teams met elkaar communiceren?
 • Is er een specifiek probleem?
  • Mogelijk zijn de beeldschermen bij de receptie verouderd of werken de huidige vergaderfaciliteiten niet meer naar behoren.
 • Wat zijn de doelstellingen?
  • Wat wil je bereiken met de organisatie of met de ruimte? Wil je communiceren, presenteren of informeren bijvoorbeeld. Buyitdirect vertelt je hoe de audiovisuele middelen je helpen de bedrijfsdoelstellingen te behalen.
 • Wat zijn de behoeften?
  • Wil je de vergaderruimtes moderniseren, een onvergetelijke indruk achterlaten bij je gasten of organiseer je een symposium voor klanten? We maken een advies op maat op basis van je behoeften en eisen.

Het kan lastig zijn om door de bomen het bos te zien in het drukbevolkte AV-landschap. Wij weten precies wat de mogelijkheden zijn en wat in jouw specifieke situatie wel werkt en wat niet. Er zijn verschillende AV oplossingen voor allerlei typen ruimtes, hieronder een aantal voorbeelden:

Meetingruimtes (van small tot large)

 • Large format display (LFD) bevestiging aan wand, plafond of op standaard
 • Videoconference: camera, microfoon en speaker(s)
 • Draadloze plug-and-play oplossing

Presentatieruimtes zoals ontvangsthal, kantine of grote zaal

 • Extra LFD of projectiescherm bevestiging aan wand, plafond of standaard
 • Audioversterking: microfoons en speakers
 • Videoconference
 • Draadloze oplossing

Trainingsruimte

 • Interactieve touch-display bevestiging aan wand of plafond
 • Audio
 • Draadloze oplossing

Wil je aanvullend een mobiele presentatie set? Dat kan! We kunnen een touch of non-touch monitor leveren, trolleys of audioversterking zoals microfoons en speakers. Andere oplossingen zijn Mobiele Bring Your Own Device sets, narrowcasting / digital signage en room booking systemen. Alles voor een optimale beleving op de werkvloer!

Server en storage - de beste oplossing voor je bedrijf

Wat speelt er op het gebied van server, storage & networking?

Elroy Veerman is Solutions Advisor Server, Storage & Networking bij Buyitdirect. Hij schrijft in onderstaande blog over zijn bevindingen. 

Wat is het meest voorkomende probleem dat je hoort van klanten met betrekking tot server, storage & networking?
Het meest voorkomende issue is dat organisaties te lang wachten met het vervangen van de servers, switches en in sommige gevallen de storage. Vaak gaat dit samen met het niet verlengen van de garantie. Het gevaar van het te lang wachten met vervangen is dat de apparatuur ouder wordt en de kans op uitval uiterst groot is. Als daarbij de support niet verlengd is, kunnen de kosten ook hoog oplopen.

Welke signalen ontvang je vanuit de (huidige) markt?
Wij ontvangen vaak de vraag wat er allemaal mogelijk is op het gebied van SSN. Er is heel wat veranderd in de afgelopen jaren, zoals proactief support van zowel de vendor als de leverancier. Op die manier kunnen organisaties zich meer bezig houden met hun corebusiness. We krijgen ook vaak de vraag of de cloud een gepaste oplossing is. Al deze vragen kunnen leiden tot lange technische sessies om in ieder geval het een en ander uit te sluiten, zodat we komen tot het juiste advies passend bij jouw organisatie.

Hoe kan je de groei van data te lijf gaan?
Dit kan je op verschillende manieren aanpakken. Je kunt je huidige omgeving uitbreiden of archiveren in de publieke cloud of private cloud. Je dient bij een nieuwe omgeving rekening te houden met datagroei door extra capaciteit te nemen. Tevens kan je kijken of er applicaties zijn die online afgenomen kunnen worden. Wij horen veelal dat bedrijven hun Office, Exchange of hun ERP in de cloud draaien. Hierdoor wordt de capaciteit van je data kleiner waardoor de kosten voor je on premise omgeving lager zijn.

Security is een hot topic op het moment. Wanneer is je IT-infrastructuur opgewassen tegen een security aanval?
Over security raakt men niet uitgesproken . Kwetsbaarheden zoals Meltdown en Spectre kunnen grote gevolgen hebben voor de performance van jou serveromgeving of zelfs erger. De gevolgen zijn uiteraard niet te voorspellen maar kunnen wel zoveel mogelijk voorkomen worden door je infrastructuur up-to-date te houden. Afhankelijk van de gewenste situatie kunnen wij hierin meedenken en adviseren.

Zijn er zaken waar organisaties rekening mee dienen te houden bij het vele thuiswerken?
Phishing, malware of ransomware is erg vervelend en je zult hier door het thuiswerken veel meer meldingen van krijgen. Breng cyberaanvallen onder de aandacht bij je medewerkers en zorg dat je bedrijfsnetwerk goed beveiligd is. Dit kan door een VPN (Virtual Private Network) te configureren waarbij je gebruik maakt van multifactor-authenticatie. Zo voorkom je aanvallen en gedoe.

Conference room

Het nieuwe vergaderen in een 1,5 meter samenleving: hoe?

Slimme AV-oplossingen voor de toekomst

Hoewel we nu nog werken aan onze keukentafel of bureau op zolder, zullen we uiteindelijk weer naar kantoor gaan. Naar alle verwachting zal dat eerst gefaseerd zijn. Het hedendaagse videobellen zal dan ook vervolgd worden op kantoor, maar niet alle vergaderzalen of ruimtes zijn hiervoor geschikt. Waar moet je aan denken bij het nieuwe vergaderen in een 1,5 meter samenleving?

Vergaderruimtes zullen de eerstkomende periode aanzienlijk aan capaciteit verliezen. Waar voorheen zes medewerkers aan een vergadertafel konden plaatsnemen, zal dat aantal -afhankelijk van de ruimte – minimaal halveren. Om een vergadering te faciliteren waarbij medewerkers op kantoor zijn én vanuit huis inbellen, moet je rekening houden met een aantal zaken:

1. Zorg voor een goede productiviteitstool waar alle medewerkers mee (samen)werken. Met deze tool kunnen zij bijvoorbeeld videobellen, chatten, bestanden uitwisselen of tegelijkertijd in bestanden werken. Door één tool te gebruiken voorkom je ruis en staat alles gewaarborgd op een plek.

2. Maak verschillende vergaderruimtes geschikt voor online samenwerken door collaboration bars. De collaboration bars zijn ontworpen voor zowel huddle tot medium ruimtes en zorgt voor een optimale videobeleving. De nieuwste bars zijn voorzien van automatische ruis- en echo-onderdrukking en hebben een breed gezichtsveld zodat iedereen in beeld komt.

3. Gebruik draadloze conferencingoplossingen zodat je niet meer hoeft te stoeien met kabels en adapters. Let op! Controleer van te voren goed of de draadloze oplossing aansluit op je bestaande conference oplossing zoals microfoons en camera’s. Dit voorkomt achteraf veel gedoe.

4. Voorzie vergaderruimtes van functionele samenwerkingstools. Dit kunnen simpele markers of een whiteboard zijn, maar ook technologie die het gemakkelijker maakt om vergaderruimtes te reserveren.

Zorg dat de 1,5 meter samenleving je niet overkomt en wees voorbereid. Ga het gesprek met ons aan en voorkom (achteraf) onnodige problemen. Zorg voor optimale productiviteit en creëer vrijheid binnen je organisatie zodat je business klaar is voor het volgende niveau! Onze Solutions Advisor AV Darren Looijen beantwoordt al jouw vragen en inspireert je graag met de juiste oplossingen.

Thuiswerkplek

De coronacrisis en IT: wel of niet investeren?

Wat kan IT. Inclusive voor jou betekenen?

De coronacrisis heeft niet alleen grote gevolgen voor onze gezondheid, het heeft ook een grote impact op onze financiële situatie. Investeringen worden op de lange baan geschoven of heroverwogen. Dit geldt ook voor investeringen op IT gebied.

Wij hebben onze Business Solutions Manager Michel Vogelenzang gevraagd om toe te lichten hoe IT. Inclusive juist tijdens deze crisis kan helpen, waarbij de focus ligt op het maandelijks betalen voor devices, software (cloud) en diensten. Wij stelden hem een aantal vragen:

Welke signalen ontvang je vanuit de markt met betrekking tot de geplande IT investeringen en projecten?

”De signalen die vanuit de markt komen hebben betrekking op lopende of komende projecten. Organisaties vragen zich af of ze nu wel direct moeten investeren of dat zij beter even kunnen wachten. Er wordt overwogen of er langer doorgewerkt kan worden met verouderde devices. De bijkomende risico’s worden hierbij ingeschat: als devices uitvallen kunnen medewerkers niet verder werken en door oude devices die niet meer ondersteund worden te blijven gebruiken, loopt de organisatie grote security risico’s. Organisaties kijken ook of noodzakelijke investeringen verspreid kunnen worden over een langere termijn. Kortom, de onzekere tijd waarin wij nu zitten leidt bij veel organisaties tot de vraag: wat is nu verstandig? Uitstellen of toch de knoop  doorhakken en vervangen?”

Wat raad jij aan om te doen?

”Kijk welke noodzakelijke devices vervangen moeten worden. Hiermee wachten zal op langere termijn meer problemen met zich mee brengen, waaronder security risico’s. De huidige restwaardes die worden gehanteerd voor de devices maken het dermate interessant dat je na de contractperiode veel geld bespaard, in vergelijking met een initiële investering.”

Hoe kan IT. Inclusive organisaties helpen tijdens en na de crisis?

”Met IT. Inclusive kunnen organisaties in deze tijden toch nieuwe devices aanschaffen met up-to-date software en diensten, zonder hiervoor een grote initiële investering te moeten doen. Devices, software en diensten kunnen maandelijks worden betaald*. Van Capex naar Opex – van bezit naar verbruik. Zo komt er geen enorme druk op de organisatie en de IT afdeling te liggen en beschikken medewerkers toch over nieuwe en vooral goed beveiligde devices. Een win-win situatie!

In het IT. Inclusive model gaan we uit van een op voorhand bepaalde restwaarde op de devices. Zo komen organisaties nooit voor verrassingen te staan. Met IT. Inclusive profiteer je vanaf de eerste maand direct al van een hoge restwaarde die wij afgeven op de devices.”

Wat houdt IT. Inclusive precies in?

”Wij zien dat de mindset binnen organisaties steeds meer aan het veranderen is: van bezit en alle lifecycle diensten zelf uitvoeren naar alleen betalen voor wat je gebruikt en de diensten rondom het device uit handen geven. IT. Inclusive is precies dat: maandelijks betalen voor devices, software en diensten*. IT. Inclusive is opgebouwd uit 5 bouwstenen die naar wens afgenomen kunnen worden. Het gaat verder dan een Device as a Service (DaaS) oplossing, door de mogelijkheid om een digitale werkplek in te richten. Hiermee kan iedere medewerker met zijn of haar login altijd, overal en veilig op ieder device inloggen en heeft hiermee toegang tot alle documenten en applicaties.

Wij leveren een op maat gemaakt plan waarbij wij samen met de klant naar de beste oplossing voor de organisatie kijken.”

Wil jij informatie over IT. Inclusive of wil je advies over wat te doen in tijden van crisis? Business Solutions Manager Michel Vogelenzang gaat graag het gesprek met je aan.

*Devices kopen en software maandelijks afnemen is ook mogelijk.

 

Het (definitief?) veranderende IT landschap in tijden van crisis

Waar moet je op letten bij de inrichting van IT in tijden van crisis?

De huidige coronacrisis zorgt voor een andere manier van (samen)werken en communiceren en is van invloed op onze werksituatie, mobiliteit en sociale leven. Maar hoe werk je effectief samen op afstand en waar moet je op letten bij de inrichting van IT in deze huidige setting?

Uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) is gebleken dat het thuiswerken en vergaderen op afstand als positief wordt ervaren. 27% van de thuiswerkers en 36% van de mensen die nu op afstand vergaderen, hebben aangegeven dit na de crisis te willen blijven doen. Door de huidige thuiswerksituatie, verandert ook de inrichting van het IT landschap. Een opsomming met enkele uitdagingen waar je rekening mee dient te houden:

 • Digitale samenwerkingstools. Met een applicatie zoals Microsoft Teams, Slack , Zoom of Google Hangouts kan je met elkaar bellen, chatten en bestanden uitwisselen. Door deze nieuwe manier van samenwerken en communiceren nu te omarmen, zal dit een blijvende verandering worden.
 • Security. Er moet ook aandacht besteed worden aan de thuisnetwerken. Zo wordt veel gebruik gemaakt van privé wifi-netwerken en zijn lang niet al deze thuisnetwerken goed beschermd door middel van wachtwoorden en andere beschermingsconstructies. Als organisatie heb je met twee soorten beveiliging te maken als het gaat om thuiswerken:
  1. De data-verbinding tussen thuiswerker en bedrijfsnetwerk. Door een Virtual Private Network (VPN) maak je een ‘tunnel’-verbinding tussen je device en je bedrijfsnetwerk over het internet. Deze tunnel is beveiligd zodat het dataverkeer niet zichtbaar is voor buitenstaanders.
  2. De beveiliging van de data zelf. Je kan data encrypted versturen, zodat zelfs al wordt deze onderschept, de onderscheppers er niets mee kunnen. Jij hebt immers de sleutel voor het decrypten. Deze methode is mede afhankelijk van het type data dat je verstuurd.
 • Meeting ruimtes veranderen. Vanuit huis wordt nu veel vergaderd via video-conferencing. Sommige mensen zullen een aparte rustige ruimte hiervoor beschikbaar hebben, maar er zullen ook genoeg mensen gezamenlijk aan de keukentafel zitten. Gelukkig bieden de digitale samenwerkingstools voldoende mogelijkheden om professioneel over te komen door bijvoorbeeld het inzetten van zakelijke achtergronden.
 • Cloud versneld ingezet. Veel ondernemingen hebben hun infrastructuur al hybride gemaakt en werken al half in de cloud en half on premises. Dan is het vrij makkelijk om het thuiswerken te faciliteren. Maar voor veel organisaties zal het aanpassen zijn: zij hebben een volledige on premises infrastructuur en zullen versneld moeten aanpassen om data naar de cloud te brengen zodat werknemers er vanaf thuislocaties bij kunnen.

Door deze uitdagingen verwachten wij ook enkele veranderingen zodra er weer op kantoor gewerkt mag worden. Zo zullen sommige vergaderruimtes opnieuw ingericht moeten worden om mensen op afstand ook actief bij vergaderingen te betrekken. Tevens zullen organisaties kunnen besparen op kantoorruimte door het inrichten van flexibele werkplekken en door werknemers vaker thuis te laten werken. Door de digitale transformatie van veel organisaties zal er meer gebruik gemaakt worden van de cloud dan ooit tevoren. Deze overgang zorgt ervoor dat we minder lokale data gebruiken wat zal uitmonden in een groei van Software-as-a-Service applicaties.

Buyitdirect snapt je uitdagingen en helpt waar nodig. Wil jij meer informatie over bovenstaande punten of kunnen wij je helpen met een IT vraagstuk? Neem dan contact met ons op. Wij hebben ervaren specialisten in huis rondom Server, Storage & Networking, Software & Licentie, Audiovisueel, Cloud en de Moderne (thuis)Werkplek. We helpen je graag met advies, levering en implementatie.

Windows Virtual Desktop - mobiel werken

Wat is Windows Virtual Desktop en wat kun je ermee?

Wat houdt Windows Virtual Desktop in?

Frank van Dijk is Business Solutions Manager bij Buyitdirect. Hij is gespecialiseerd in CSP en cloudoplossingen. Lees hier zijn bevindingen. 

Microsoft heeft de Windows Virtual Desktop gelanceerd. Hiermee kun je Windows apps aanbieden op elk apparaat aan alle gebruikers. Windows Virtual Desktop combineert Microsoft 365 (Office 365, EMS & Windows 10) en Azure om op grote schaal meerdere sessies te bieden tegen lagere IT-kosten. Volgens Microsoft is de dienst handig om devices  en software te testen en zijn de gegevens van medewerkers beter te beschermen. Een onderscheidend kenmerk is dat een organisatie deze meerdere Windows 10-sessies kan draaien op één virtuele machine. Er wordt dan ook een unieke virtuele desktopervaring verkregen.

Daarbij biedt de Microsoft Windows Virtual Desktop ook de beste Office 365 ervaring met goede performance en gebruikerservaring, zonder concessies. De problemen met het draaiende krijgen van Office 365 op je eigen VDI omgeving lijken hiermee van de baan. Tevens integreert Microsoft alle beveiligings- en beheertechnologieën van en door Microsoft 365.

Flexibel en schaalbaar
Als IT-beheerder kun je Windows Virtual Desktop gebruiken om remote desktop-sessies aan meerdere gebruikers aan te bieden. Dit kan via het nieuwe desktop besturingssysteem Windows 10 Multi-User welke exclusief beschikbaar is binnen Windows Virtual Desktop. Gebruikers kunnen, afhankelijk van hun wensen, kiezen voor de volledige desktopervaring of alleen afzonderlijke apps virtualiseren. Met Windows Virtual Desktop is de gebruikerservaring dus op en top schaalbaar en flexibel.

Minder complex
Waar voorheen het implementeren van meerdere virtuele desktops kostbaar en ingewikkeld was, kan je met Windows Virtual Desktop meerdere gebruikers op één infrastructuur laten landen. Zo wordt de schaalbaarheid per gebruiker optimaal en dat is kostentechnisch interessant voor zowel gebruiker als IT-beheerder: je betaalt namelijk alleen voor wat je gebruikt.

Maandelijks betaalmodel
Met Windows Virtual Desktop zijn grote investeringen in nieuwe hardware minder noodzakelijk. Via een maandelijks betaalmodel ben je namelijk voorzien van de meest recente hardware. Zelfs alle remote-desktop infrastructuur componenten hosten, installeren, configureren en beheren is niet meer nodig. Dit vertaalt zich door naar de kosten van de gebruiker die ook geen on-premises investeringen meer hoeven te doen. Met Windows Virtual Desktop kun je ze binnen enkele minuten implementeren en opschalen. Er is dus geen management nodig op de infrastructuur. Windows Virtual Desktop ontzorgt hierdoor ook op beheerlasten, aangezien deze managementlaag volledig onderhouden wordt door Microsoft. Die energie kan dus goed gericht worden op hoe andere innovaties die de Azure Cloud biedt, ingezet kunnen worden binnen het bedrijf.

Succesfactoren
Het succes van Microsoft Virtual Desktop zal zich in de toekomst moeten gaan bewijzen. Bestaande vendoren als Citrix en VMWare leveren al jaren vertrouwde virtualisatie technologie en zullen, naar eigen zeggen het WVD concept juist gaan ondersteunen met extra mogelijkheden en beheerfunctionaliteit, maar zullen gebruikers overstappen?  Verder blijven er nog vragen als “hoe zal de bandbreedte door Microsoft ingezet gaan worden”? Als er bijvoorbeeld meerdere 4K schermen per sessie ondersteund gaan worden, zal de bandbreedte ook ruim voldoende maar ook betaalbaar moeten zijn. In ieder geval staat vast dat Microsoft met de Virtual Desktop een grote stap richting de toekomst heeft gezet.

Ben je benieuwd wat deze moderne technologie voor je digitale werkomgeving kan betekenen? Ik vertel je er graag meer over.

Is cloud een dure hype?

Gastblog: Is cloud een dure hype?

Is de cloud ook praktisch inzetbaar?

Auteur: Anton Tijdens

Al jaren worden de voordelen van de cloud belicht. Maar waar moet je je als organisatie precies in verdiepen als het gaat om de cloud? Anton Tijdens, IT Consultant bij Nalta Consultancy geeft antwoord op deze vraag.

Techreuzen

De laatste tijd komen technologie reuzen als Amazon, Microsoft en Google regelmatig in het nieuws. Gaat het niet over privacy en security aspecten, dan wel over de gigantische marktwaarde mede verkregen door hun cloud strategieën. Deze organisaties trekken, samen met Apple en Facebook, tevens de aandacht vanwege nieuwe technologische ontwikkelingen. De techreuzen creëren bewustwording rondom ‘the next big thing’, zoals kunstmatige intelligentie, edge computing en block chain. En uiteraard draaien deze diensten ook op hun cloudplatform.

Nu de markt zich zo snel beweegt, waar moet je je als organisatie in gaan verdiepen? Sommige bedrijven zijn geschrokken van de hoge – verborgen – kosten en gaan alweer terug naar eigen beheerde datacenters. Zijn de nieuwe ontwikkelingen, naast dat het hele mooie theoretische modellen zijn, ook praktisch inzetbaar? Dit zijn vragen waar Nalta en Buyitdirect klanten in begeleiden op zoek naar relevante antwoorden.

Wat is er anders?

Als je neutraal naar een cloudoplossing kijkt, verschilt deze niet veel van het traditionele outscourcen en co-located services. Cloudoplossingen zijn namelijk uit de bekende datacentersystemen geplaatst in computerruimtes van de eerdergenoemde IT-bedrijven. Deze systemen zijn dusdanig ingericht dat ze gestandaardiseerd onderhouden kunnen worden en uitermate schaalbaar zijn. Het belangrijkste verschil is dat er een pay-per-use model gehanteerd wordt bij de cloud en bij outscourcing en co-located services, kosten gebaseerd zijn op het maximaal afgesproken verbruik. Let op dat bij budgetcalculaties alles pay-per-use in rekening gebracht kan worden, ook dataverkeer binnen datacenters van een cloudleverancier, gebruikerslicenties en data-in-rust (zgn. snapshots).

Is cloud makkelijker dan de traditionele oplossingen?

Ja en nee. Cloud is een verzamelwoord voor gehoste systemen en bevat onder meer applicaties, zoals Office365, G Suite, ERP/CRM-applicaties tot aan infrastructuuroplossingen. Hierop kan je je eigen systemen draaien of gebruik maken van speciale opslagdienstverlening en rekencapaciteit van IoT en Big Data toepassingen. Je moet je als organisatie verdiepen, of laten adviseren, welke cloudtoepassingen een meerwaarde hebben voor jouw eigen bedrijfsvoering. Wat begint bij het opstellen van een IT-beleid; diensten die we graag voor klanten invullen.

Moet ik me verdiepen in de nieuwe trends?

Hierbij is het advies zeker om op de hoogte te blijven. De eerdere ‘hypes’ en ‘bubbles’ hebben uiteindelijk geresulteerd dat sectoren als logistiek en retail voorgoed veranderd zijn. Iedereen heeft nu echt 24 uur per dag toegang tot het internet. En start-ups transformeren zich om de technieken die ze ontwikkeld hebben ook in andere sectoren uit te rollen. Klanten zijn nu gewend om op bepaalde wijze te communiceren met een snelle feedback cycle en een hoge mate van klantgerichtheid. Qua dienstverlening concurreer je niet alleen in je eigen sector, maar ook met de wijze van dienstverlening van andere sectoren.

Is cloud dienstverlening alles of niets?

Hier zijn gelukkig heel veel opties en variaties in. Het is mogelijk om systemen in eigen beheer te houden en alleen bepaalde applicaties uit de cloud af te nemen. Er zijn zelfs oplossingen die het mogelijk maken om clouddienstverlening op jouw eigen systemen te draaien, zoals VxRail van DellEMC. Hiermee heb je de mogelijkheid om jouw lokale systemen transparant te koppelen aan cloudinfrastructuren, waarbij het beste van beide werelden beschikbaar wordt.

Net zoals elk ander beleidsvraagstuk is het belangrijk om je zoveel mogelijk te informeren, je te laten adviseren en te luisteren naar ervaringen van anderen. Iets adopteren alleen maar omdat het nieuw is, is niet wijs om te doen. Daarentegen je kop in het zand steken, kan ervoor zorgen dat de continuïteit van jouw organisatie in gevaar komt. De techniek en de aangeboden diensten maken het mogelijk om van (hybride) clouddiensten de meerwaarde te bewijzen door deze te testen en stapsgewijs te implementeren met flexibele financieringsopties. Schroom niet om ons hier over te benaderen!

 

 

Buyitdirect werkt nauw samen met Nalta Consultancy als het gaat om complexe en minder complexe IT-vraagstukken bij onze klanten. Onze solutions adviseurs werken samen met de specialisten van Nalta en zorgen er hiermee voor dat de klant altijd op de juiste manier wordt ondersteund gedurende het volledige project en indien gewenst ook daarna. Door onze krachten te bundelen kunnen we klanten continue inspireren met de juiste IT-oplossingen voor nu en voor de toekomst.

 

 

 

 

Hoe veilig is data in de cloud

Hoe veilig is mijn data in de cloud?

Hoe veilig is cloudopslag en waar staat mijn data opgeslagen?

Frank van Dijk is Business Solutions Manager bij Buyitdirect. Hij is gespecialiseerd in CSP en cloudoplossingen. Lees hier zijn bevindingen. 

Binnen Buyitdirect zien we al jaren een trend als het gaat om opslag van data. Meer en meer mensen én organisaties slaan hun gegevens op in de cloud. De populariteit van cloudopslagdiensten zoals Microsoft OneDrive, Dropbox en Google Drive blijft dan ook groeien. Echter, met het toenemende gebruik van cloudopslagdiensten, is er ook een groeiend bewustzijn rondom de risico’s die dit met zich meebrengt. Hoe veilig is cloudopslag eigenlijk en waar staat mijn data opgeslagen?

Hoe beveiligen clouddiensten je data?
De eerste en meest voor de hand liggende beveiligingsmethode, is authenticatie. Dat betekent niets meer en niets minder dan dat je moet inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord om bij je gegevens te komen. Een sterk wachtwoord werpt al een eerste drempel op voor kwaadwillende die bij je gegevens willen komen. De meeste hackers proberen immers, in ieder geval in eerste instantie, ‘gewoon’ via de voordeur binnen te komen, zij het zonder te kloppen. Daarnaast kan, om een nog hoger security level te bereiken, gebruik gemaakt worden van MFA (Multi Factor Authentication). Hierbij wordt een tweede (of meer) authenticatie afgedwongen bijvoorbeeld via een SMS code of een speciale app op je mobiele telefoon.

De tweede beveiligingsmethode is encryptie, oftewel het versleutelen van je gegevens. Gegevensbestanden worden nagenoeg altijd versleuteld opgeslagen in de cloud, waardoor ze onbegrijpelijk zijn voor iemand zonder de juiste ‘sleutel’. Bij de grote cloudaanbieders beschik je zelf niet over de sleutel. Die is in feite ingebakken in de dienst zelf. Als je inlogt met je wachtwoord, wordt je data automatisch gedecodeerd. Er zijn echter ook kleinere clouddiensten waarbij je als gebruiker de sleutel daadwerkelijk zelf in handen krijgt. Dit betekent ook dat als je deze sleutel kwijtraakt, je niet meer bij je gegevens komt. Een simpele password reset is dan onmogelijk. Je kunt je gegevensbestanden overigens ook zélf coderen voor je ze opslaat in de Cloud, met speciale versleutelingssoftware.

Naast de voorgaande vormen van netwerkbeveiliging, speelt ook de fysieke beveiliging van datacenters een belangrijke rol bij de aanbieders van clouddiensten. We kunnen dan denken aan zaken als brandbeveiliging en inbraakbeveiliging. Die fysieke beveiliging is er niet alleen om de kostbare hardware te beschermen, maar ook je gegevens. Het heeft immers weinig zin om de elektronische achterdeur dicht te timmeren als de fysieke voordeur openstaat. Bij de grote aanbieders kun je ervan uitgaan dat je gegevens niet in één, maar in twee of meer datacenters op afstand van elkaar worden gehost. In dit geval is er al een huzarenstukje voor nodig willen kwaadwillende er met jouw gegevens of de gegevensdragers vandoor gaan.

Is cloudopslag dan veiliger dan lokale opslag?
Hoewel de afstand tot je gegevens misschien een gevoel van onveiligheid oproept, is cloudopslag stukken veiliger dan je vermoedelijk denkt. Eerder genoemde maatregelen die cloudaanbieders nemen, zorgen al voor een uiterst veilige opslag van jouw data. Daarnaast verstuur je je gegevens over een beveiligde verbinding naar een datacenter dat ongeveer net zo goed beveiligd is als De Nederlandse Bank, waar meerdere kopieën van je gegevens worden bewaard en ze gebruikmaken van de beste antivirussoftware. De kans dat je gegevens zoekraken, gewist worden, corrupt raken of gestolen worden, is nihil.

Uiteindelijk is je thuiscomputer en/of zakelijke device de zwakste schakel in dit geheel, en dat is niet anders dan wanneer je je gegevens lokaal opslaat. Je kunt je dus beter druk maken om de betrouwbaarheid en beveiliging van je eigen computersysteem dan je af te vragen hoe veilig je gegevens in de cloud zijn. De juiste security maatregelen kunnen hierbij ook veel ellende voorkomen.

Europese Wet- en Regelgeving; waar staat al mijn data dan opgeslagen?
Ook in Nederland hebben we wet- en regelgeving op cloud gebied. Die stelt bijvoorbeeld dat sommige privacygevoelige gegevens – zoals medische gegevens – niet buiten de Nederlandse handelsgrenzen mogen worden opgeslagen. Alle grote cloudproviders (waaronder Azure van Microsoft) bieden de mogelijkheid om zelf te bepalen waar jouw data komt te staan. Dat is voor veel organisaties heel belangrijk. Qua veiligheid is dit niet relevant, want bijvoorbeeld in de VS zou de data even goed beveiligd zijn. Maar buiten West-Europa geldt wel andere (privacy-)wetgeving. Zo is het opslaan van jouw data in de Europese cloud een eerste stap om te voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Buyitdirect: De totaalleverancier voor al jouw cloudtoepassingen
Buyitdirect adviseert en levert zowel de hard- en software oplossingen die een veilig gebruik van clouddiensten mogelijk maken. Graag adviseren wij ook jou hoe de cloud optimaal ingezet kan worden voor jouw organisatie. Ik sta je graag te woord!